Pyörsinpä päätökseni olla leipomatta Runebergin torttuja. Vuosia sitten tein Runebergin kakun tismalleen erään lehden ohjetta noudattaen. Vaikka meitä oli koko työporukka tortun kimpussa, sitä riitti ja riitti ja riitti; oli se niin tuhtia tavaraa. Tuli kyllästyminen. Mutta nyt leivoin Runebergin päivän herkkuleivoksen gluteenittomana, ja paljonkin kevyempänä. Gluteenittomien tuotteiden tilalla voi toki käyttää tavallisia korppujauhoja ja vehnäjauhoja.
Paistoin taikinan neliövuoassa ja otin siitä stanssilla pyöreät leivokset; yhtä hyvin voi käyttää muotteja tai muffinssipeltiä. Hukkaan loppu kakku ei suinkaan mene, sille keksitään jotakin käyttöä kyllä. Jos käytössä on oikein pieniä stansseja, saa aikaan minileivoksia, joka olikin alkuperäinen tarkoitukseni. Sellaista ei piparimuoteista löytynyt. Minirunebergiläinen olisi mukava suupala kahvin kanssa, eikä yhtään liikaa. Näitä leivoksia tuli nyt 12 kappaletta ja ne ovat normaaliversioita matalampia, näinkin herkun koko jää kohtuulliseksi. Karkeaa mantelijauhoa jää, kun siivilöin mantelijauhon macaroneja varten. Jos haluat enemmän karvasmantelin makua, käytä kostutukseen Amarettolikööriä. Kostutukseen käy myös omenamehu.
Runebergin tortut
200 g voi
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2.5 dl mantelirouhetta/karkeaa mantelijauheta
2 dl gluteenitonta korrpujauhoa
2 dl Semper Fin mix gluteenittomia jauhoja
muutama tippa karvasmantelia
1.5 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
kostutukseen 1 dl punssia
vadelmahilloa, sokerikuorrutetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen sekoittaen, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 20 x 20 cm) ja paista 200 asteessa kiertoilmalla 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Ota stanssilla pyörylöitä, kostuta punssilla ja laita nokare vadelmahilloa leivoksen päälle ja reunusta se sokerikuorrutteella.
Pakko kokeilla! Ihana, että muistat meitä keliaakikkoja! Hyvää Runebergin päivää!
VastaaPoistaOle hyvä vaan; näistä ei tullut ähky... :)
Poista