maanantai 30. marraskuuta 2015

Omenapiirakka-smoothie ja limebasilika-smoothie

Smoothie, terveyspommi tai herkku juotavassa muodossa, on muodikas aamu- tai välipala tai aterian korvaaja. Silkinpehmeä hörpittävä omenapiirakka-herkku ja limeä ja basilikaa sisältävä maidoton juoma kuulostavat kyllä terveellisiltä. Ja maistuvat vielä hyviltä! Ei kun blenderit pyörimään.
Ihmettelen kuinka selvisin puoli vuotta ilman blenderiä! On se niin näppärää, kun saa juuri sellaista smoothieta kuin haluaa, lettutaikinaa ilman paakkuja tai vaikkapa marinaditahnasta aivan silkkisen sileää. Ei muuten kasariaikaan puhuttu smoothiesta, oli vaan pirtelö.
Smoothien raaka-aineeksi käy melkein mikä vain, vain mielikuvitus on rajana. Ja jääkaapin silloinen sisältö.
Taannoinen kurpitsapiirakka-smoothie kirvoitti kommentin piirakka-sanan käytöstä, ihan aiheesta. Toisaalta, onhan sitä piirakkateetä, piirakkajäätelöä, piirakkajogurttia ja vaikka mitä. Ehkäpä englanninkielinen versio pumpkin pie kuulostaa luontevammalta, vaikka kyseessä onkin juotava tuote. Tai pumpkin spice-maustesekoitus on saattanut vaikuttaa nimen antoon. Smoothien alkuperäisen ohjeen bongasin blenderin ohjekirjasta ja sitä muokkasin. Tämä omenainen smoothie maistaa kyllä ihan omenapiirakalta, nimi sopii siis kohdilleen.
Ainesten määrät ovat suuntaa antavia, ja mantelimaitoa kannattaakin laittaa ensin vähemmän, jolloin smoothie on lusikoitavaa ja lisätä jos haluaa siitä juoksevampaa. Mausteet myös maun mukaan. Kaapistani löytyi mantelimaitoa, mutta sen voi korvata halutessaan lehmänmaidolla.

Limebasilikasmoothie

2 jäistä banaania
puolikas kurkku
iso kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen vihreää salaattia
(1 rkl chia-siemeniä)
1-2 dl mantelimaitoa (tai tavallista maitoa)
1/2-1 limen mehu puristettuna

Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Pilko ainekset tehosekoittajaan ja ajele sileäksi. Nauti virkistävänä välipalana.

Omenapiirakka-smoothie

2 omenaa
1 jäinen banaani
1 avokado
noin 2 dl mantelimaitoa (tai tavallista  maitoa)
vaniljaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl vaahterasiirappia

Kuori ja pilko omenat. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi avokado sekä muuta ainekset blenderiin. Vaniljan määrä riippuu laadusta; 1/2-1 tl vaniljasokeria, vaniljauutetta tai jauhetta maun mukaan. Aja ihanaksi jälkiruoaksi.


Molemmat on älyttömän hyviä! Vihreää raikkautta ja omenaista makeutta.


 
Olisinpa älynnyt kuvata nämä muodikkaasti purkkiin, mutta kun on aina niin hätähousu; juomat oli jo nautittu, ennenkuin välähti.

perjantai 27. marraskuuta 2015

Tiikerikakku, kurpitsa-tiikerikakku

Tiikerikakku, kuivakakkujen klassikko. Retroleivonnainen, joka pitää pintansa. Muistelen, että köksän tunnillakin näitä leivottiin.
Hoksasin jo jokin aika siten, ettei blogista löydy tiikerikakun reseptiä ja ajattelin että vika on korjattava oitis. En totta puhuen kovin montaa kertaa kyseistä kakkua ole leiponut, ainakaan viime vuosina. Tiikerikakku on minusta herkästi kuiva, ainakin jo seuraavana päivänä leipomisesta ja tahtoo murentua. Siis oikea kuivakakku. Ongelman ratkaisu on kurpitsasose, jota piilotin taikinaan. Tuli hyvää ja mehevää! Korppujauhoja ei taaskaan ollut kotona, mutta jauhettua piparia löytyy pussillinen. Kakkuvuoan leivittäminen onnistui sillä loistavasti ja kakun pinnasta tuli rapea ja kauniin ruskea. Rapeus kyllä häviää kannen alla säilyttäessä, mutta tuoreeltaan pehmeän mehukkaan mutta ei liian kostean sisuksen ja rapean kuoren kontrasti on hieno. Mikään ei muuten ole niin ikävää, kuin vanhalta maistuvat korppujauhot tai mannaryynit kakun pinnalla.

Kurpitsa-tiikerikakku

275 g voita (tai voirypsiöljy-seosta)
3 1/2 dl sokeria
4 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
n. 2 dl kurpitsasosetta
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 sitruunan kuori raastettuna

Kurpitsasosetta varten lohko kurpitsa uunipellille ja paahda lohkoja noin 200 asteisesssa uunissa, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Poista kuoret ja soseuta, anna jäähtyä.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitelleen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään paitsi kaakaojauhe ja siivilöi/sekoita taikinaan. Lisää lopuksi kurpitsasose. Ota taikinasta noin kolmannes toiseen astiaan ja siivilöi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Mausta vaalea taikina inkiväärillä ja sitruunalla.
Voitele ja leivitä kakkuvuoka. Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan, sen jälkeen tumma taikina ja lopuksi loput vaaleasta taikinasta. Tasoita pinta. Nostele haarukkaa ym. taikinassa, jolloin saat kerrosten väliin kuviota.
Paista noin 180 asteessa (kiertoilma) noin 45 minuuttia, kunnes kakku on tikulla kokeillen kypsä.
Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

 
 

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Street food ja kaikkien sämpylöiden äiti!

Pikkujoulu postauksessa olikin jo kuvia Street food - kirjan resepteillä toteutetuista herkuista. Sain kirjan arvostelukappaleen; melkoinen järkäle! Kirjan ulkoasu on hauska käsinkirjoitettuine otsikkoineen ja kommentteineen ja kuvat houkuttelevia. Ohjeet vaikuttavat sopivan simppeleiltä mutta useimmissa on jotain uutta, joka houkuttaa kokeilemaan. Testattu on jo Ayam penyet- indonesialainen kana, hodarit japanilaisittain sekä useampi pikkeli. Burgerisämpyläresepti räjäytti pankin: parhaat höttösämpylät ikinä! Ihan toisella viisiin makua kuin kaupan kuivissa pullissa ja taannoisten pikkujoulujen äidit pohtivat huolestuneena, mahtaako jälkikasvulle enää kelvata tavan hampparisämpylät.
Kauhean tunnollinen reseptien seuraaja en ole, joten saatoin tehdä näihinkin herkkuihin pientä viilausta. Sämpyläohjeen tein puolitoistakertaisena ja saatoin lorauttaa hiven enemmän sulatettua voita kuin ohjeessa. Taikinasta tulee suoraan varsin tiivis, joten kulhon pohjalle sekoittamisen jälkeen jääneen jauhokourallisen jätin suosiolla käyttämättä. Tottelemattomana epäuskoisena tein sämpylöistä ohjetta suurempia; hyvin pienemmät olisivat riittäneet ja hodareita olisi jaksanut syödä useamman. 80 gramman sämpylöitä 1.5 kertaisesta ohjeesta tuli peräti 26 kappaletta.
Resepti on Sami Rekolan käsialaa ja perustuu Shake Shack-burgerketjun reseptiin.

Hampurilaissämpylät

12.5 dl vehnäjauhoja
8 g kuivahiivaa
1 dl voita
4 dl maitoa
3 dl kypsää jauhoista perunaa (perunalunta)
0.6 dl sokeria
3 tl suolaa
ripaus kurkumaa

Keitä jauhoiset perunat kuorineen ja paseeraa siivilän läpi perunalumeksi. Anna jäähtyä.
Sekoita voi ja jauhot yleiskoneella muruiseksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa pitkään, sillä näihin sämpylöihin ei kaivata sitkoa vaan sämpylän pitää olla murea ja lohkeava.
Laita taikina kannelliseen astiaan  jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tai yön yli.
Jaa taikina tasakokoisiin paloihin (hodaria varten golfpallon kokoinen, 50 g, burgeriin mandariinin kokoinen, 70 g) ja pyöritä hodareita varten pitkulat ja burgereita varten pyöreät pullat.
Peitä vaikkapa leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa  kaksinkertaiseksi.
Paista 180 asteessa 10-15 minuuttia.

Voitelin sämpylät ennen paistoa kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon lisäsin 2 tl ruokasoodaa, sämpylään tulee näin tumma pinta. Ripottelin päälle valkoisia ja mustia seesamin siemeniä.

 
Olisin niin halunnut syödä toisenkin, mutta maha ei vetänyt! Wasabimajoneesi ja chili antoivat hodarille potkua. Sämpylät olivat muuten maukkaita vielä seuraavanakin päivänä.

Taikina on tiivis mutta kohosi yllättävän hyvin viileässä.


Piparjuuripikkelöidyt porkkanasuikaleet ja korealaiset pikkelikurkut olivat hurjan hyviä.

Misopikkeliä ja wasabimajoneesia.


Kuten yleensä juhlissa, kuvamateriaali jää heppoiseksi. Äitisämpylät oikealla, nakit nyhjöttävät taustalla ja indonesialainen kana vasemmalla.


Täältä löydät pikkelit ja indonesialaisen kanan reseptit ja paljon muuta. Melkoinen tiiliskivi täynnä houkuttelevia reseptejä, uusia juttuja paljon myös alan harrastajalle. Jos jotain miinusta, niin kirjassa on melko voimakas ominaistuoksu, kuten niin monessa keittokirjassa tänä päivänä. Toivottavasti se haihtuu...
Yhtä kaikki, erittäin hyvä lahjavinkki kokkauksesta innostuneelle!

tiistai 24. marraskuuta 2015

Confetti Kuopiossa!

Leivontatarvikkeita kauppaava Confetti avasi uuden kivijalkamyymälän Kuopioon viime viikonloppuna! Liike sijaitsee Anttilan alakerrassa ihan torin laidalla. Näinä aikoina on mukavaa, kun joku ui vastavirtaan ja uskoo tulevaan! Ja plussaa siitä, että saatiin tämä kauppa nimenomaan keskustaan. Myymälöitä on nyt kuusi kappaletta eri puolilla Suomea ja tuotteita voi tilata myös netistä. Ostoksia on minusta mukavampi tehdä, kun tuotteita voi hypistellä ja näkee niiden todellisen koon.

 
Näistä muffinssivuoista on vara valita.

 
Tuttuja kasvoja: Confetti Oy:n yrittäjä Terhi Tuomela ja Kirsi Kirsin kakut blogista.

 
Kuopion liikkeen yrittäjänä toimii Jenni Utriainen. Onnea Jenni!

 
Avajaisten kunniaksi glögiä


ja kakkua.
 

 
Myymälä oli täyteen ammuttu avajaispäivänä, hyvä että sekaan mahtui :). Kuvia räpsin pikaisesti, valikoimaan täytyy lähteä tutustumaan paremmalla aikaa.

 
Aika kiva piparimuotti.


Pahviset kakku/leivostelineet ihanissa väreissä.
 

 
Vaikkei leipoisikaan, valikoimista löytyy myös kaikkea juhlien järjestämistä varten. Luulenpa, että tämä on myös pikkutyttöjen unelmakauppa :)

maanantai 23. marraskuuta 2015

Helppo ja nopea suklaakakku x 2

Helppo ja nopea, makeaa, suklaata. Jotain tarjottavaa yllätysvieraille, lapsille, sukulaisille, makeannälkään. Väsyttää, en jaksa, en osaa, ei huvita. Voisiko joku muu joskus...
Tuttuja tuntemuksia, sillä eiköhän jokainen silloin tällöin tai useamminkin tässä kiireisessä elämässä koe turhautumista ja väsymistä.
Ihan normaalia. Itselleen pitää olla armollinen! Ei aina tarvitse tehdä itse alusta loppuun tai edes itse! Homman voi ulkoistaa ostamatta silti valmista kakkua kaupasta. Sitä varten on kelpo tuotteita: valmiita seoksia, joihin vain lisätään vesi ja/tai rasvaa. A vot, uunituore vierasvara tai makean himon taltuttaja on valmis. Tai siis kun ensin paistetaan. Tai siis kun raavas mies tekee: tällä kertaa helppo juttu! Itse pitäydyin kameran takana ja suit sait sukkelaan kakut olivat valmiita ja sain maistella makeita suklaaherkkuja lähes evää heilauttamatta ;).


Suklaakakun päällä lusikallinen vaniljarahkaa, koristeena pakastekuivattuja mansikoita.


 Yhteistyössä Blogiringin ja Kungsörnenin kanssa minulle valikoitui mutakakun ja suklaakakun testaaminen. Muita tuotteita ovat toscakakku, porkanakakku, omenakakku, vohveli- ja pizza-ainekset. Muutamalla eurolla per paketti. Jos nimi tuntuu hankalalta, niin punaiset paketit erottaa värin perusteella useimmista kaupoista, sittarista ainakin niitä bongasin, pitäisi lötyä muista K-ryhmän sekä S-ryhmän kaupoista ainakin. Kannattaa muuten vinkata miehelle tulevien merkkipäivien ja juhlien varalta!


Muutamalla välineellä selviää eikä tule juuri tiskiä.


Ohjeet ovat selkeät ja aineslistakin on lyhyt, ollakseen jauhemaisessa muodossa. Taikinat on helppo vispata, ei jää paakkuja.





Jos haluaa selvitä oikein helpolla, mutakakun voi tehdä leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.


Mutakakku jää näin matalammaksi ja reunat rouheiksi. Ei haittaa makua.


Suklaakakun kuorrute vatkautuu parhaiten sähköllä.


Varmoin ottein maaliin. Ei tainnut sittenkään olla ensimmäinen kerta kun mies on kakkua kyydissä...



Kieltämättä suhtauduin näihin varauksella, en hinnan puolesta mutta maku epäilytti: miten joku jauheseos voi muka hyvältä maistaa? Muistissa oli lapsuuden sitruunamuffinijauheet. Yllätyin positiivisesti, sillä kakkujen maku on oikeasti suklainen, mutakakku melkeinpä supersuklainen ja makea.


Mutakakun kaverina kirpeää passionmoussea tasapainottamaan makeutta.


Yhteistyössä Kungsörnen

torstai 19. marraskuuta 2015

Pikkujoulutunnelmia

Taas on se aika vuodesta, jolloin on hyvä syy kokoontua porukalla iltaa istumaan. Pikkujoulukausi taitaa olla kuumimmillaan. Firman piikkiin taidetaan juhlia entistä harvemmin ja ainakaan meikäläiselle ei työyhteisön kesken juhlia tänä vuonna ole. Kaveriporukalla juhlistettiin joulun odotusta: hyvää seuraa, hyvää ruokaa yhdessä kokaten. Mikäs sen mukavampaa!
Menu oli tekijöidensä näköinen: alkupalat Italian tyyliin, pääruoka street foodia, lasten koristelemia pipareita ja trifleä jälkkäriksi. Ähkyhän siitä tuli!

 
Ystävän kauniissa kodissa on jo joulun odotusta.

 
Alkupalalautasella mm. täytettyä paprikaa, prosciuttoa, salamia, oliivia. Ruissipseissä ihanat savuporo- ja kylmäsavulohitäytteet. Juustolautaselta löytyi huikeita makuja. Alkumaljaksi kuohuviinilasin pohjalle lorautettiin tilkka glögiä ja lasi täytettiin kuohuviinillä. Toimii.

 
Indonesialaisen kanan friteerauksessa ilmeni teknisiä vaikeuksia; friteerattavat kanapalat tahtoivat tarttua pohjaan. Kolme naista, kuusi haarukkaa hoitivat homman näppärästi, ilman tarttumisia ja roiskeita. Hyvää tuli.
 
 
Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street food-kirjan ohjeella syntyivät parhaat hodarisämpylät! Muuta en aio jatkossa käyttääkään, hampurilaisiin tai hodareihin. Kerrankin pehmeät höttösämpylät, joissa on makua! Juttua kirjasta tulee vielä toisen kerran. Indonesialainen kana kirjan ohjeella, nakit ja salaattia.

 
Isännän nyhtöpossua, taattua kamaa.

 
Samaisesta Street food kirjasta lisukkeita; korealaiset pikkelikurkut, piparjuuripikkelöityä porkkanaa ja misopikkelöityä porkkanaa. Erittäin hyvää.

 
Hodarin päälle wasabimajoneesia ja chilikastiketta.

 
Pojat pistivät parastaan piparien kanssa.

 
Työ aluillaan. Upeasti koristelluilla pipareilla käytiin kauppaa ensin rahasta, sitten peliajasta ;)

 
Jaksaa jaksaa: laseissa hedelmätrifle. Ja kyllä me aikuisetkin karkkia syötiin!

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Maa-artisokkasipsit

Maa-artisokka on ihana juures, josta saa herkullista keittoa, pyrettä, laatikkoa ja paistosta ja mitä nyt siitä keksiikään. Sipsit ovat kokeilemisen arvoisia ja niitä on kiva napostella ihan muuten vaan tai koristella ruoka-annos. Pienet artisokkamukulat ovat aika työläitä siivuttaa, mutta pikkusuolainen herkku palkitsee vaivannäön.

Maa-artisokkasipsit

maa-artisokkaa, muutama mukula
sitruunamehua
tilkka oliiviöljyä
suolaa

Pese maa-artisokat huolella. Siivuta mahdollisimman ohueksi, mieluiten mandoliinilla. Purista viipaleiden päälle sitruunamehua, etteivät ne tummu. Sekoita joukkoon pieni loraus oliiviöljyä ja sekoita, lisää suolaa. Levitä leivinpaperille leivinpellille ja kypsennä uunissa 180 asteessa (kiertoilma) 20-30 minuuttia, kunnes sipsit ovat rapeita. Ohuet kypsyvät paksuja nopeammin, vahdi aikaa. Käännä peltiä tarittaessa ja kääntele sipsejä tarvittaessa, vahdi etteivät pala. Anna jäähtyä pellillä. Tarkista suola, lisää tarvittaessa.


maanantai 16. marraskuuta 2015

Kurpitsapiirakka-smoothie

Kurpitsa ja smoothie ja pumpkin spice-mausteet - kurpitsapiirakkaa juotavassa muodossa. Kurpitsasesonki jatkuu vielä, ainakin meillä, sillä kesän satoa on viileässä vielä monta päätä ja hyvin näyttävät säilyvän.
Siitä on jo aikaa, kun viimeksi olen tehnyt kunnon smoothieta. Blenderi nimittäin hajosi kesällä ja kitsastelin uuden ostoa tänne saakka. Hyvää kannattaa odottaa, sillä uusi värkki hienontaa ainekset samettisiksi unelmiksi!
Kurpitsapiirakkasmoothieen ei montaa ainesosaa tarvitse: kypsää kurpitsasosetta, kookosmaitoa ja/tai mantelimaitoa, sokeria (kookossokeria) ja mausteita. Voit käyttää nesteenä myös maitoa, mutta kookosmaito antaa kivasti makua. Kookosmaitoa oli käytössä desin verran, joten lisäsin joukkoon mantelimaitoa. Makeutta on helppo säätää sokerilla. Kookossokerin voi korvata millä tahansa sokerilla, mitä kaapista löytyy, maku vain hiukan muuttuu.
Lohko kurpitsa ja poista siemenet. Paahda kurpitsalohkoja n. 180 asteisessa uunissa 15-20 minuttia tai enemmän, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Anna jäähtyä ja poista kuori. Lopun kurpitsan voit pakastaa tai käyttää esim. keittoon.
Omaan makuuni suurinpiirtein tämä määrä mausteita toimii, mutta kannattaa lisätä mausteita vähitellen ja maistella, jolloin saat smoothiesta mieleisesi.

Kurpitsapiirakka-smoothie kahdelle

n. 2 dl kurpitsasosetta (jääkaappikylmää)
n. 1 dl kookosmaitoa
n. 1 dl mantelimaitoa
n.2-3 rkl kookossokeria tai muuta sokeria
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl kanelia
1/4 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl muskottipähkinää

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita sileäksi. Kaada laseihin tai kuppeihin ja koristele muskottipähkinällä.


 
Minun makuuni ihanaa, samettista smoothieta. Kurpitsan maku on mieto, hiven kookosta, ihanaa mausteisuutta eikä liikaa makeutta!
 

torstai 5. marraskuuta 2015

Messutunnelmia

Kuvakavalkadi tämän vuoden Viini, ruoka ja hyvä elämä-tapahtumasta, vähän jälkijunassa, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan ;). Oltiin ensimmäistä kertaa paikalla ja päiväksi valikoitui sunnuntai. Aamupäivästä ei ollut tungosta ja alueen kiersikin aika nopsaan, vaikka maisteltiin kaikkea eteen tullutta; suklaata, makkaraa, juustoa, toffeeta ja päälle päätteksi kahvia. Eipä ollut nälkä koko päivänä! Iltapäivällä poislähtiessä porukkaa olikin jo tungokseen asti.
 
 
Hauska lahjaidea suklaan ystäville.
 

Kotimaista designia: moderni teräksinen taskumatti ja snapsilasit. Suunnittelija itse esittelemässä.



Tulipa tällainen ihmeveitsi ostettua, kun sai niin halvalla :).
 
 
Ihania sitruunoita Italiasta, muutama lähti mukaan.


Streetfoodia oli useammankin auton verran.

 

Suklaata.
 

Parmesaania ja balsamiviinietikkaa, laatua.


Hauskoja jakkaroita viininystävälle.

 
Valkoisia tryffeleitä. Ihanaa!

 
Mustia tryffeleitä.


Suklaata.
 
 
Suklaata.


Pikkuleipiä kauniissa rasioissa.
 

 
Viinialueella taisi olla esillä kaikki maahantuojat runsaine viinivalikoimineen, osalla tarjonta oli päällekkäistä. 2.5 euron hintaan sai juuri sopivan maistiaisannoksen.


Ranskalaista laatua. Mersault maistui juurikin samalta kuin viimeksi, kauan sitten.
 
 
Mukava tapahtuma, mutta ehkä odotin kohtaavani jotain vielä suurempaa? Varsinkin kun kierrettiin laaja kirjamessujen osasto, lienenkö koskaan nähnyt noin paljon uusia kirjoja? Olihan siellä tietysti käytettyjen kirjojen ja tavaroiden myyntiäkin.
Jos jostain miinukset, niin viinialueen ruoka-annokset olivat ylihinnoiteltuja; juustolautanen tai pieni sushiannos kustansi 10 euroa. Ja istumapaikkoja ruokailijoille olisi voinut olla enemmän tai ainakin useammassa paikkaa.
Ehkäpä tuote-esittelyjen ja myyntituotteiden lisäksi olisin kaivannut näytöskeittiötyylistä menoa ja ideoita ravintolatasoisten ruoka-annosten kokoamiseen tai ylipäätään vaikkapa julkkiskokkeja vinkkejä antamassa. 
Katsotaan, miten ensi vuonna.