lauantai 9. elokuuta 2014

Kesäkurpitsapizza

Valkoinen pizza kesäkurpitsasta tuoreilla yrteillä viimeisteltynä sopii hyvin hellepäivän ateriaksi ja sitä voisi pakata vaikka piknikille mukaan. Valkoinen pizza on punaista raikkaampi, tomaattikastikkeen korvaa maitorahkasta ja creme fraichesta sekoitettu ja maustettu kastike. Rahka toimi tässä yllättävän hyvin, ja kevyemmän kastikkeen voisi tekaista pelkästä rahkasta. Oliiviöljynä käytin kuusenkerkällä maustettua öljyä, mutta tavallinen käy yhtä hyvin.
Jo hyvissä ajoin keväällä taimiruukuissa kukintansa aloittaneet kesäkurpitsat ja kurpitsat kituuttivat kylmän kesäkuun, mutta ovat äityneet heinäkuun helteiden aikana hurjaan kasvuun ja kukintaan. Kypsyvät kurpitsat ovat jo hyvän kokoisia ja kesäkurpitsasatoa on saatu mukavasti. Omalta pihalta poimittu kesäkurpitsa on tuoreeltaan napakka ja maukas ja päihittää mennen tullen ostoserkkunsa. Tuoreita yrttejä ja salaatteja on mukava napsia ruokien mausteeksi, latvominen tuuhentaa puskia ja lisää satoa. Tuoreet voi tässä korvata kuivilla yrteillä tai käyttää vain suosikkiyrttejään.
Tässä käytin vahvaa oreganoa, sitruunatimjamia ja rakuunaa jotka silppusin kesäkurpitsan päälle uuniin. Valmiin pizzan päälle ripottelin basilikaa, thaibasilikaa, lehtipersiljaa ja mizunaa.
Pelti kannattaa esilämmittää uunissa täytteen valmistamisen ajan ja vetäistä pizza kuumalle pellille, näin se kypsyy hyvin myös pohjasta ja on rapsakampi. Pizzat paistoin 220 asteessa.

Kesäkurpitsapizza, 2 pellillistä

Pohja

2.5 dl vettä
25 g hiivaa
3 dl durumvehnäjauhoja
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä
suolaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja alusta joukkoon jauhot ja suola, lisää lopuksi loraus oliiviöljyä. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Valmista sillä aikaa täytteet.

Kastike

1 purkki pehmeää rahkaa
1 purkki creme fraichea
tilkka oliiviöljyä
suolaa, pippuria, vahvaa chilikastiketta tai tabascoa
tuoretta tai kuivattua valkosipulia

Päälle

1 keskikokoinen kesäkurpitsa mahdollisimman ohuina siivuina
2 palloa mozzarellaa
n. 2 kourallista juustoraastetta
yrttejä maun mukaan, suolaa ja pippuria

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli pellin kokoisiksi jauhotetulla pöydällä. Nosta leivinpaperin päälle. Levitä kastike pohjan päälle, revi mozzarellapallot ja ripottele täytteelle, samoin juustoraaste. Mandoliini on näppärä siivuttaja, mutta homma onnistuu myös juustohöylällä tai veitsellä. Lado kesäkurpitsasiivut päälle, mausta.
Vedä pizzapohja esimlämmitetyn pellin päälle ja paista vähintään 220 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Ripottele pinnalle yrttejä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti